Od tysięcy lat mięso pełni niezwykle ważną rolę w diecie człowieka, dostarczając organizmowi mnóstwo niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów oraz łatwo przyswajalnego białka. Powstałe z niego przetwory takie jak wędliny, kiełbasy czy pasztet są znakomitym składnikiem kanapek oraz dodatkiem do wielu wyśmienitych dań. Co sprawia, że mięso jest tak popularne i lubiane przez ludzi żyjących na całym świecie?
Mięso – co zawiera? Które jest najlepsze?
Mięso jest najlepszym źródłem białka pełnowartościowego, czyli zawierającego wszystkie niezbędne do budowy tkanek aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dodatkowo białka te są znacznie lepiej przyswajalne niż ich roślinny odpowiednik, dlatego warto włączyć do swojego menu potrawy zawierające wołowinę lub drób. Warto też wiedzieć, że chude, czerwone mięso obfituje w żelazo oraz witaminy z grupy B mające duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego czy odpornościowego. W menu dorosłych i dzieci nie powinno także zabraknąć mięsa ryb, które oprócz istotnych dla zdrowia witamin (A, D, E) i minerałów zawierają cenne kwasy omega-3 wspierające właściwe funkcjonowanie całego organizmu i umożliwiające obniżenie stężenia cholesterolu.
Jak wybrać świeże mięso w sklepie?
Wszelkiego rodzaju mięso najlepiej kupować u sprawdzonego dostawcy, który zna jego pochodzenie i skład. Wybierając kawałki wieprzowiny, drobiu czy wołowiny warto przede wszystkim zwrócić uwagę na kolor, zapach oraz ogólny wygląd. Świeże mięso wydziela charakterystyczny dla danego gatunku zapach przełamany delikatnie słodkawą nutą. Kolor powinien być równomierny, bez nalotu, zasinień czy plam, a struktura całego kawałka na tyle elastyczna, by po naciśnięciu wracała do swojej poprzedniej postaci.
Delikatny i smaczny pasztet
Choć wiele osób uważa, że historyczną krainą pasztetu jest średniowieczna Francja, tę wyjątkową potrawę przyrządzano już w starożytnym Rzymie kilkanaście wieków wcześniej. W Polsce pasztet zaczął zyskiwać na popularności w czasach króla Jana III Sobieskiego, który słynął z zamiłowania do kuchni francuskiej. W obecnych czasach przysmak ten przygotowywany jest z różnego rodzaju mięsa (drób, wieprzowina, dziczyzna), podrobów oraz dodatków nadających konkretny smak (żurawina, grzyby, gruszki). Pasztet w wersji wegetariańskiej przygotowywany jest zazwyczaj na bazie roślin strączkowych (soczewica, fasola, soja) i kasz, przyprawionych podobnie jak w przypadku odmiany mięsnej.
Pasztet to potrawa wyjątkowa, ponieważ można ją podawać na różne sposoby. Świeżo upieczony jest miękki i puszysty, a po dodaniu sosów lub marynat staje się pysznym daniem obiadowym. Gdy po schłodzeniu zrobi się bardziej zwarty, najlepiej smakuje w formie przystawki wraz z tartym chrzanem oraz kromką świeżego pieczywa.